Walau aku bukan mak buyong tapi aku ni pelik sikit bab makan ni. Kadang-kadang macam teringin sangat nak makan benda tu. Kadang-kadang teringin aiskrim, mi goreng, telur dadar gebu + sambal kicap, cekodok pun ye. Bukan nak makan beria tapi takat lepas anak tekak pun takpe. Macamkan badan 2. Padahal masih berbadan 1 hingga kini =)
Tapi bila orang tengah mengidam ada pulak yang spoilkan, eee geram je rasa. Lupakan hal itu. Ok try gugel cari cara nak buatnya. Nak pergi makan kedai mesti la orang tu taknak kan. Air tangan aku lebih mabeles katanya. Pandai la you nak beli jiwa I kan. Ok sambung cek resepi. Majoriti resepi ayam penyet kat internet ni macam leceh je nak buat. Sampai nak kena tumis butter + rempah bagai untuk tanak nasi. Dah macam nasi ayam pulak kekdahnya. Padahal resepi Jawa biasanya mudah dan tak banyak ragam. Aku tau la sebab aku orang Jawa gak. Setelah godek-godek gugel ni dapat la aku resepi fresh dari Indon. Puas hati aku.
Resepi asal boleh tengok kat SINI. Nak tambah lagi boleh tengok SINI.
Aku salin resepi ayam penyet versi Indon. Mudah, senang, cepat, sedap =)

Kredit: http://www.lestariweb.com

Kredit: http://www.lestariweb.com
*Amacam, teruja tak tengok resepi asal Jawa ni =P
Tapi bila orang tengah mengidam ada pulak yang spoilkan, eee geram je rasa. Lupakan hal itu. Ok try gugel cari cara nak buatnya. Nak pergi makan kedai mesti la orang tu taknak kan. Air tangan aku lebih mabeles katanya. Pandai la you nak beli jiwa I kan. Ok sambung cek resepi. Majoriti resepi ayam penyet kat internet ni macam leceh je nak buat. Sampai nak kena tumis butter + rempah bagai untuk tanak nasi. Dah macam nasi ayam pulak kekdahnya. Padahal resepi Jawa biasanya mudah dan tak banyak ragam. Aku tau la sebab aku orang Jawa gak. Setelah godek-godek gugel ni dapat la aku resepi fresh dari Indon. Puas hati aku.
Resepi asal boleh tengok kat SINI. Nak tambah lagi boleh tengok SINI.
Aku salin resepi ayam penyet versi Indon. Mudah, senang, cepat, sedap =)
AYAM PENYET
Kredit: http://www.lestariweb.com
Bahan:
- 1/2 Kg ayam (bagian paha, jika ada), cuci bersih.
- 250 ml air untuk merebus
- 500 ml minyak goreng
Bumbu Halus / Bahan-Bahan:

Kredit: http://www.lestariweb.com
- 2 siung bawang putih / 2 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit
- 1 sdm ketumbar bubuk / 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 sdt garam atau sesuai selera
Sambal:

Kredit: http://www.lestariweb.com
- 3 cabai merah atau cabe merah keriting, potong2 kasar / 3 biji cili besar (merah) potong kasar
- 5 cabe rawit merah / 5 biji cili api/padi/hidup
- 1 buah tomat merah ukuran sedang, potong2 kasar / 1 biji tomato potong kasar
- 1 sdt terasi goreng / bakar / belacan kot 1 sudu teh
- 1/2 sdt gula
- garam secukupnya
Cara Membuat:
- Ayam Goreng : Haluskan bahan bumbu halus dengan cobek.
- Jika anda menggunakan blender, tambahkan air secukupnya ke dalam blender untuk mempermudah proses penghancuran.
- Rebus ayam dan bumbu halus dengan api sedang hingga air menyusut dan ayam matang. Angkat. Tiriskan ayam.
- Cicipi sisa kaldu, jika perlu tambahkan garam sesuai selera.
- Sambal Terasi Penyet : Potong-potong kecil cabe merah.
- Ulek cabe merah, cabe rawit dalam cobek sampai halus.
- Tambahkan irisan tomat, ulek lagi sampai halus.
- Tambahkan terasi, ulek sampai rata.
- Tambahkan gula pasir dan garam sesuai selera. Aduk rata.
- Ayam Goreng : Panaskan minyak goreng. Celupkan potongan ayam rebus ke dalam sisa kaldu, goreng ayam dalam minyak yang banyak dan panas di atas api besar sampai kering. Tiriskan.
- Taruh ayam goreng panas-panas dalam cobek, tekan dengan ulekan.
- Hidangkan dengan nasi hangat dan lalapan mentah.
TEMPE PENYET

Kredit: http://www.lestariweb.com
Bahan:
- 250 gr Tempe
- Ketimun, iris sesuai selera
- Segenggam daun kemangi
Sambal Kencur:
- 3 - 5 bh cabe rawit merah
- 1 bh cabe merah besar, cincang kasar
- 1 bh bawang putih
- 1 bh tomat ukuran sedang atau separo tomat besar
- 1 sdt terasi matang
- 1 cm kencur, kupas

Kredit: http://www.lestariweb.com
Cara Membuat:
- Tempe Goreng: Iris tempe sesuai selera, rendam dalam air garam, goreng dan tiriskan.
- Sambal Kencur : Goreng bawang putih sampai agak kecoklatan.
- Ulek bawang putih goreng, cabe merah, cabe rawit dan kencur sampai halus.
- Masukan tomat, ulek sekali lagi sampai halus.
- Tambahkan terasi matang dan garam aduk rata.
- Tambahkan sedikit gula pasir jika suka.
- Penyet tempe goreng dengan ulekan.
- Sajikan segera dengan nasi panas, lalapan ketimun dan kemangi.
*Amacam, teruja tak tengok resepi asal Jawa ni =P
No comments:
Post a Comment